Validering 5: ”Alla hade…”

Detta är del fem om validering i samtal. Översikten till validering så som det används i DBT hittar du här. Dagens validering handlar om nutid och andra:

Bekräfta och normalisera utifrån nuvarande omständigheter. ”Inte konstigt om du är ledsen när du har sovit dåligt”

På liknande sätt som validering fyra så kräver denna att man vet något om personen man pratar med. Men där fyran handlar om dåtid handlar femman mer om nutid eller den närmaste tiden. Exempel kan vara ”Det är inte konstigt att du fick svårt att tänka klart när du hade sådan ångest”.

Det som ingår här är en normalisering av känslor. Det är inget konstigt, onormalt eller fel på det som den man pratar med känner. Man kan alltid validera vad den andre känner. Det är väldigt lätt glömma bort varför man är extra sårbar en viss dag och att bli validerad/påmind om det kan lätta den skuld eller skam man känner.
En orsak till att man känner skam och skuld kan vara att man har uppfattningen att ”alla andra” kan, orkar, gör eller inte gör.  Det kan då vara hjälpsamt att få höra att vem som helst efter att de flesta skulle känna så. Det är exempelvis inte konstigt att man blir deprimerad när ens partner lämnar en eller att man får ångest i affärer.
Två saker att minnas här är först och främst att man inte ska validera sådant som man inte tror är sant. Säg inte att vem som helst skulle kasta ut tvn genom fönstret för att fel låt vann på Mello. Men du kan säga att vem som helst skulle bli upprörd när en låt man gillar inte vinner.

Det andra är att även om det handlar om något som ”alla” andra orkar eller kan göra så kan det vara helt irrelevant ifall man ändå inte orkar ungefär så som Amiechan skriver. Troligtvis är det någon annan validering man har missat då: ”Ja de flesta ställer upp när kompisar ber om hjälp men det är inte konstigt att man inte orkar när man själv har utmattningssyndrom”.

I summering, precis som för validering fyra behöver du minnas den andres historia, men nu i närtid, och hur andra vanligen känner eller reagerar i situationen.

Annonser

En reaktion på ”Validering 5: ”Alla hade…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s