Validering 4: ”Det är inte konstigt att du…” 

Del fyra av valideringarna som används inom DBT. En översikt hittar du här. Dagens validering handlar om sammanhang:

Sätt in det den andre säger i ett större sammanhang utifrån tidigare händelser och historia.

En tärning bryr sig inte om alla sexor du har slagit, alla sidorna har alltid samma sannolikhet att komma upp… såvida man inte har sådana tärningar som jag har. En slår oftast sexor och resten slår det motsatta till vad jag vill. Men människor är överraskande nog inte lika tärningar. Vi reagerar olika beroende på vad det är som har hänt tidigare.

Valideringsnivå 4 påminner om det som tänkaren Goffman kallade för ”knowership”. Om de i vår närhet kommer ihåg vad det är som har hänt oss är det validerande. Om vi inte minns den andres historia, både det som hänt i närtid och det som hänt längre sedan, kan vi inte förstå och bekräfta deras känslor.

Den här förståelsen är skillnaden mellan ”Va inte så trist, ta en öl!” och ”Det är inte konstigt att du är försiktig med alkohol när din mamma söp”. Ibland kan den här bekräftelsen vara nog för att den andre ska må bättre. Ofta vill vi att någon annan ska förstå oss och att någon förstår orsaken till vårt handlande blir då en bekräftelse. Kom ihåg att validering inte behöver betyda att man håller med om handlandet utan det kan vara att man förstår orsaken till det. Om mitt barn kastar en leksak i golvet i ilska så behöver jag inte validera att hen kastade leksaken men jag kan validera att det är jobbigt att kontrollera sig när man är arg eller att det är lätt att bli arg när man är trött.

Den här och validering fem är troligen mina favoriter. En anledning är att jag har en förkärlek till att leta efter samband. Men en annan orsak är att ibland lyckas man komma på en orsakssamband som den man pratar med själv har missat. Ibland drunknar vi så mycket i vårt eget lidande att vi inte kan se eller förstå orsakerna till den. Men precis som vid all validering så är det viktigt att kontrollera om vi har rätt. Ibland får vi kanske ett ”Ja så är det nog!” och ibland får vi ett förnekande. Säger den andre att vi har fel blir vi invaliderande om vi håller fast vid vår förklaring. Ibland kan det behövas men det kräver fingertoppskänsla att veta vilket man ska göra.

Så kom ihåg att det finns orsaker till människors handlande och försök göra det begripligt genom att minnas deras historia. Du behöver inte gilla, ursäkta eller förlåta handlingen för att validera varför det blev som det blev.

Annonser

En reaktion på ”Validering 4: ”Det är inte konstigt att du…” 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s