”Hur mår du idag?” och annat som validerar

argument-1539378-639x425

I mitt förra inlägg nämnde jag att fråga vad någon känner kan vara validerande men vad menar jag med  validering och varför är det bra? Detta är ämnet för den här och ett antal kommande inlägg. Här beskriver jag validering översiktligt och i senare inlägg ska jag gå in mer i detalj.

Inom DBT delar man upp validering i sju olika nivåer och säger att man under ett samtal ska försöka hinna få med alla. De sju nivåerna är som följer:

  1. Lyssna medvetet och aktivt utan att vara distraherad av annat.
  2. Återspegla, summera och kommentera det som du förstår av vad den andre säger.
  3. Läs mellan raderna och kontrollera att du har förstått rätt.
  4. Sätt in det den andre säger i ett större sammanhang utifrån tidigare händelser och historia.
  5. Bekräfta och normalisera utifrån nuvarande omständigheter. ”Inte konstigt om du är ledsen när du har sovit dåligt”.
  6. Bemöt den andre som en jämlike och kompetent och behandla inte hen som alltför skör. Invalidera det invalida hos den andre och stanna kvar.
  7. Visa din egen sårbarhet men håll kvar fokus på den andre.

Detta är i korthet de olika nivåerna av validering och är bland det som jag har uppskattat mest i DBT. När man får till er par olika valideringar i ett samtal kan man ibland verkligen känna hur samtalet lyfter. Ibland så kan det kännas lite krystat men det har mycket med vana att göra. Det viktigaste är att man gör sina valideringar ärliga och uppriktiga.

En annan viktig sak är att man inte nödvändigtvis uttrycker medhåll utan förståelse. Du behöver inte tycka att personens handlande var bra eller lämpligt men det finns alltid något man kan validera. Du vill kanske inte säga ”Vad bra att du slog sönder rutan” men du kan kanske säga ”Blev du så frustrerad att du slog sönder en ruta?”. Det sistnämnda är då ett exempel på nivå 3, att försöka läsa mellan raderna.

Men varför ska man validera då? Utöver det ovan sagda att det kan lyfta samtalet till en högre nivå så är det positivt för det psykiska måendet att bli validerad. Omvänt så är det skadligt att bli invaliderad. När någon blir psykiskt mobbad eller utsatt för härskartekniker så är det ofta genom att bli utsatt för invalideringar som i princip är det omvända från valideringsteknikerna ovan.

I summering kan man säga att validering är att vara medveten närvarande om den andre och att bekräfta hen som en person med känslor.

Annonser

3 reaktioner på ””Hur mår du idag?” och annat som validerar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s