Vad är acceptans?

received-cropped
Acceptans mottagen och accepterad

Jag har nyligen läst Anna Kåvers bok ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig – Om acceptans” men vad är acceptans egentligen? Acceptans av dåliga saker som händer i sitt liv innebär inte nödvändigtvis att man ska stanna kvar i det dåliga utan att göra något åt det.

Acceptans i det här fallet innebär att se verkligheten så som den verkligen är utan förvrängningar eller förnekande. Här är ett litet exempel:

En kvinna lever i ett förhållande med en man som med viss regelbundenhet misshandlar henne. Acceptans är inte att bara godta att det är så och stanna kvar i förhållandet utan vidare tanke och reflektion. Acceptans är att inte förneka sanningen att hennes man misshandlar henne, ”Han är inte så i vanliga fall”, ”Det var egentligen inte så stor grej” eller andra ursäkter.

Acceptans är att erkänna han gör det och att det är så hennes verklighet ser ut. Först när man har accepterat det kan man gå vidare. Lämna honom? Få hjälp för att få honom att sluta misshandla? Eller kanske att bara leva med det för tillfället? Det sista är knappast något man rekommenderar i vanliga fall men livssituationen kanske är så besvärlig att det faktiskt hade blivit ännu värre just då om man gör något. Det viktiga är att man har gjort ett beslut av något slag och därmed har fått ett mått av kontroll. Det i sig kan öka sin ”känsla av sammanhang” (KASAM) vilket är av vikt för ens välbefinnande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s