Information till publiken

En ansträngande del för föräldrar med autistiska barn är utbrott. Ibland låser det sig helt enkelt för barnen. För mycket ljud, ljus, något för hungrig eller något oväntat händer och det kan gå helt stopp i maskinen. Resultatet blir gråt, skrik, raseriutbrott och/eller att det inte går att trösta. På ytan kan det vara något bagatellartat som fel sorts ost. Händer det ute på stan finns det ett störande moment till: andra människor.


Att lugna ett hysteriskt barn är nog så ansträngande men att dessutom handskas med människor som inte förstår kan vara för mycket. Det finns de som dömer både barn och vuxna och som helt enkelt inte förstår. Det finns fall där föräldrar till autistiska barn har blivit anmälda till socialtjänsten efter en sådan händelse.

Så få som autister är så är det inte konstigt att utomstående inte riktigt känner till det och att göra en orosanmälan till socialen anser jag i grunden att det är bra att man gör. Men det blir ännu en sten för föräldrarna att bära och hantera.

Därför tyckte jag att det var jättebra när jag såg de här korten från Autism och aspergers förbundet. Tanken är att man vid behov ska kunna dela ut dem till åskådare. På kortet står det helt kort om autism, att det inte finns möjlighet att förklara just då samt var man kan få mer information. I bästa fall är det alltså ett sätt att deeskalera situationen utan att behöva ta en diskussion med omgivningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s