Lek på mitt sätt!

toy-express-1516281-640x480

Insistence on sameness (is) är väldigt vanligt för autister och i vuxen ålder kanske än vanligare än de klassiska problem med sociala sammanhang. Men vad är is?

Is handlar om ett ökat behov av regelbundenhet och struktur. I sin mest extrema form innebär det ett rutualistiskt beteende där varje steg i en vardagssituation måste utföras på precis rätt sätt. Det kan då påminna om ocd men till skillnad från ocd som är en psykisk ångestsjukdom beror is på en mer ovanlig strukturering av hjärnan. Sen kan troligtvis is orsaka ocd eftersom det kan vara väldigt ångestfyllt.

Mindre extrema fall då? Då kan det vara en fråga om att göra saker i samma ordning på morgonen: först koka vatten till äggen, sen plocka fram bröd ur frysen och tina i mikron, sätt i äggen i vattnet osv. Men det kan också gälla på vilket sätt man leker med med sina leksaker eller förvänta sig en påföljd av händelser under vardagen.

Brott mot vanorna kan vara väldigt stressigt och i värsta fall orsaka ångest. För barn kan det skapa problem då autisten kan komma att försöka vara regissör av lekarna och blir frustrerad när de andra barnen vägrar.

Vad är inte is? Is är inte repetitiva sensoriska eller motoriskt beteende. Det vill säga att barnet vaggar sig själv, snurrar, hoppar, slår omedvetet med händerna eller flaxar med fingrarna är inte en del av is. Som förälder eller professionell ska man inte avbryta den här typen av beteende eftersom de oftast är ett symptom på ökad stress och är en metod för barnen för att minska stressen. Det är vanligt bland autistiska barn men det är också vanligt att de växer ifrån det. Is minskar inte på samma sätt med tiden.

Annonser

En reaktion på ”Lek på mitt sätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s