Psykiska arbetsskador

A very old school house chalk board
Troligen inga skolor har sådana här längre. White boards och smart boards för hela slanten.

Visste ni att psykiska sjukdomar räknas som arbetsskador ifall de är orsakade av arbetet? Jag undrar hur många arbetsgivare som känner till det. Dagens blogg handlar dock mer specifikt om lärarnas situation.

Börja med att läsa den här artikeln och läs sedan högerspalten i den här artikeln med titeln ”stressbarometer 2012”. Medan ni gör det så spelar jag lite Fallen London…

Färdiga? Fint. Nu är det då dags att använda er fantasi. Tänk er en arbetsplats inom säg tillverkningsindustrin eller byggnads. Tänk er att få av de nyexaminerade på arbetsplatsen klarar av att jobba där i ens fem år utan att drabbas av fysiska skador med potentiellt dödligt utfall och med risk för permanenta funktionsnedsättningar. Tänk er att det enda som händer är att de anställda uppmanas att träna mer, de får inte ens ett gymkort. Detta är läget för bland annat lärarna.

Jag vet inte om det är frågan om andelen kvinnor på arbetsplatsen, tjänstemäns stolthet eller yrken som är ”ett kall” men det är sjukt att det får pågå. Jag undrar också vad facken egentligen sysslar med. Varför hör vi aldrig att de stoppar arbetet på skolor för att det helt enkelt är för farligt att jobba där?

Politiker må prata om vikten av lärare men samtidigt så är det de som är primärt ansvariga för lärarnas situation. Med dårars envishet fortsätter de betynga lärarna med administration i förhoppningen att de ska kunna dokumentera bort skolans problem. Nu finns det förvisso ett förslag enligt Lärarnas riksförbunds tidning Skolvärden att regeringen vill tillsätta 300 miljoner till lärarassistenter i lågstadiet. Det låter ju mycket men det ska visst bara räcka till 600 stycken. Enligt SCB finns det i Sverige 3786 skolenheter med lågstadium. Vilket då betyder att det drygt blir 6 skolor per lärarassistent. De kommer säkert göra skillnad i den klass de hamnar i men det är en droppe i havet. I ett hav som är täckt med olja. Olja som brinner. Och som man ror över med träbåtar. Utan åror.

Rektorerna brister i sitt ansvar genom att blunda för problemen på sina skolor. Lärare som är sjuka tvingas arbeta ändå genom att de måste förbereda lektioner åt vikarier. Vikarier å sin sida är ofta lärare på skolan som därmed får mindre tid till egen förberedelser och därmed mer stress. Som extra bonus får de ofta vikariera i ämnen de inte har någon utbildning i vilket leder till än mer stress.

Jag tror mycket på heder och plikt men i det här fallet tror jag att det hade varit bra ifall om lärarna helt enkelt vägrade. Vägrade göra planeringar när de är sjuka och därmed begå bedrägeri jämte mot Försäkringskassan. Visst vikariera för sina kollegor men vägra jobba mer än deras 45 timmar i veckan även om det betyder att de står utan planering för sina klasser. Det är rektorns uppgift att vara arbetsledare och att prioritera arbetet. Om rektorn anser att det är viktigare att en lärare är vikarie istället för att rätta prov och göra planering så är det rektorn som har ansvaret för det beslutet. I vår individfokuserade samhället ska lärarna nyttja mindfullness, tänka på sig själva och sin egen hälsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s