Sjukt empatiska föräldrar

thermometer-1558425-639x426

Drabbas du lätt av inflammationer? Grattis det kan vara så att du är empatisk. I alla fall om man får tro den här forskningsrapporten.


I den här undersökningen testar de om det finns något samband mellan stress och inflammation hos tonåringar och deras föräldrar och hur pass empatiska föräldrarna var.

Det de fann var att de barn, vars föräldrar var mer empatiska, var bättre på att reglera sina känslor, var mindre stressade och när deras blod undersöktes fann man att de hade färre markörer för inflammation än de med mindre empatiska föräldrar. Det man dock också fann var att de här empatiska föräldrarna själva hade fler markörer för inflammation än de mindre empatiska föräldrarna.

Artikelförfattarnas hade två möjliga förklaringar till detta. Den ena är att det helt enkelt är mer fysiskt utmattande att vara empatisk och att det därmed tär på kroppen. Det andra är att de empatiska föräldrarna, medvetet eller omedvetet, väljer att nedprioritera sina egna fysiska behov så som sömn, mat och motion, för sina barns bästa.

Det första alternativet är det som är mest oroande. Det skulle i så fall betyda att alla som arbetare i ett vårdande yrke som kräver empati utsätter sin kropp för risker. Det betyder även att föräldrar till barn med funktionsnedsättning, där extra krav på förståelse och empati finns, blir utsatta för än mer press.

Det är dock inte bara dåliga nyheter. De föräldrar som är empatiska mår generellt sett bättre psykiskt än de med mindre empati. Orsak och verkar går troligen i andra riktningen i det här fallet. Föräldrar som mår psykiskt bra har mer resurser över till att ta vara empatiska med sina barn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s