Theory of theory of mind

labyrinth-1233365-640x480
Inga barn är stulna av goblin kungen i denna labyrint

Theory of mind handlar enkelt talat om att kunna sätta sig in i vad någon annan tänker, känner eller vill. Det är detta som autister oftast sägs ha problem med. Jag har dock funderat lite på det hela om det verkligen är så.

Detta är något som verkar egentligen gå åt båda hållen nämligen. Mugglare (neurotypiska eller NT) brukar ha svårt att sätta sig in i vad en autist tänker också. Kanske är det då så att vi generellt bara är bra på att sätta oss in i hur folk som liknar oss tänker?

Vissa av oss är skickligare och kan då utöka sin förståelse till att inkludera människor som är mer annorlunda än oss själva. Och det lär vara ett spektrum så att de som är mycket lik oss förstår vi till 90% medan de som är mer annorlunda förstår vi kanske till 80%.

Här tror jag att mycket av våra missförstånd människor emellan uppstår. Vi tror att vi vet hur någon tänker och blir förvirrade när våra interna kartor är olika.

Autism är tämligen ovanligt, under 1% har det och de tänker i egna vägar. Är det då så konstigt att de har svårt att förstå hur andra tänker eller att de har svårt att bli förstådda?

I de blindas rike är den enögda sinnessjuk…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s