Baumrind hjärta Bowlby

Trogna läsare av bloggen vet att jag har en viss förälskelse till Baumrind. Det är dock platoniskt och dessutom inte återgäldat, Baumrind vet inte ens att jag existerar. Det roar mig dock att inse kopplingen mellan Baumrind och Bowlby som jag skrev om i torsdags.

I stort sett kan man nämligen dra likhetstecken mellan Baumrinds uppfostringsstilar och Bowlbys anknytningsmetoder.

Föräldrar med den auktoritativa föräldrastilen tenderar till att få barn med trygg anknytning då kravet där är att hela tiden vara observant på barnet och vad som är rimligt att förvänta sig.

Auktoritära föräldrar har svårare för gråskalor och luddiga saker som känslor blir då svåra vilket kan leda till ett barn som tar avstånd från att visa känslor som metod för att få uppmärksamhet från sina föräldrar.

Tillåtande föräldrar riskerar att bli övermannade av gråt, skrik och söta ögon på det sättet som ambivalenta barn gör.

Den sista gruppen, försummande föräldrar, rymmer många olika beteenden så som att helt strunta i sina barn. Det kan också vara föräldrar med ett beroende eller en psykisk sjukdom där mängden omvårdnad barnen får växlar kraftigt och för barnet ett obegripligt mönster. Anknytningsmönstret för barnet blir då även förvirrat. Sekundärt, i fallet med en psykiskt sjuk förälder, kan det dock mönstret stundtals vara heller normalt under perioder då föräldern mår bra och stressen är låg.

Sett i ett diagram ser det då ut så här:

anknytning och föräldratyper

Barnets reaktionen behöver inte spegla föräldrarnas föräldrastil så här rakt av dock. I vissa fall hittar barnet en annan metod för att få den närheten de behöver. Ett barn till en förälder som själv är avfärdande eller auktoritär kan exempelvis istället ”välja” att bli ambivalent med tvingande metod. Det vill säga skrika högre för att föräldrarna ska vårda dem. Om det är barnets temperament eller ren slump som avgör vilket anknytningsmetoden blir tror jag inte är känt men jag själv skulle gissa på temperament.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s