Hur fungerar oxytocin

256px-Cortisol-3D-balls
Känner du dig stressad när du ser den här?

I torsdags skrev jag en del om hur oxytocin kunde påverka autism men det finns en del mer intressant att veta om oxytocin.

Oxytocin och kortisol samverkar med varandra på så sätt att de slår ut varandra. Kortisol är ett hormon som utsöndras vid stress och skulle därmed kunna motverkas av oxytocin. Oxytocin kan, utöver vid exempelvis amning, frigöras vid kroppsberöring så som massage vilket skulle kunna förklara varför beröring och massage kan hjälpa mot stress.

Problemet är dock att även det omvända då är sant. Stress kan slå ut de positiva effekterna av oxytocin så som ökat tillit, minskad aggression och ångest. Som jag skrev i förra inlägget har ofta autister lägre nivåer av oxytocin vilket då även skulle kunna förklara varför många autister har problem med sömnen då kortisolen ska vara som lägst på natten.

För autister blir det frågan om vad som är hönan och ägget. Har autister mer svårigheter med stress för att de har lägre oxytocin eller har de lägre oxytocin för att de blir utsatta för mer stress?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s