Socialstyrelsen och adhd

JT-PressShot2-3
Justin Timberlake en av alla kreativa människor med adhd

I väntan på att gruppen jag skulle opponera på la upp sin uppsats tog jag titt på en annan grupps dito och fann den väldigt intressant. Titeln på deras arbete var ”Galna bråkstakar eller energiska idésprutor? En kvalitativ diskursanalys av Socialstyrelsens rapport om barn med ADHD”, något lång titel men som sagt intressant.

Det som de alltså har gjort är att titta på en text publicerad av Socialstyrelsen som riktar sig till bland annat förskolelärare som vill/behöver lära sig mer om adhd.

Det första de noterar är själva namnet på texten och jämför det med andra skrifter:

Medan rapporten om ADHD har titeln Barn som utmanar heter de andra Blyga och ängsliga barn, Ledsna barn, Barn som tänker annorlunda och Barn som utsätts för fysiska övergrepp (Tegnell & Hellgren 2010:3).

Notera hur annorlunda barnen i de andra texterna beskrivs. De beskrivs efter vad som händer i dem medan adhd beskrivs utifrån hur det påverkar utsidan. Titeln antyder att det inte är barnen som mår dåligt av adhd utan omgivningen, något som knappast är sant.

I de första 20 sidorna av texten beskrivs tydligen sedan adhd mestadels negativt och då som problem för omgivningen. Det skrivs tydligen mer nyanserat senare men som författarna av uppsatsen så blir man fundersam på vad det gör för läsarnas uppfattning när barn med adhd beskrivs så här. Även om resten av texten är bättre kan åsikterna ha satt sig i läsaren vid det laget.

Hade det inte varit möjligt att ta barnets perspektiv och beskriva vad som händer i barnet istället för att bara skriva vad som händer runt omkring det? Och vad händer i barn och föräldrar som råkar läsa den här texten? Som uppsatsen skriver så hade man kommit långt genom att välja andra ord för att beskriva samma sak.

Uppdatering: Nu med länk till själva dokumentet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s