Om aggressioner

angry-cow-1551148-640x960
Hota kossan, kossan hotar dig

Förra veckan skrev jag om Baumrind och de fyra föräldratyperna dagens post bygger lite vidare på den så det skadar säkert inte att vara medveten om den. I artikeln för dagen skriver de om två typer av aggression: reaktiv och proaktiv aggression.

Reaktiv aggression är de som agerar aggressivt när de känner ett hot riktat mot sig eller när de blir anfallna, slår du mig slår jag dig. Proaktiv aggression å andra sidan är de som planerar ett anfall och sedan utför det mer eller mindre oprovocerat, exempelvis mobbare.

Intressant blir det när man kopplar ihop detta med dålig förmåga till planering och hur pass mycket bias man har tron att andra har fientliga avsikter. När det gäller reaktiv aggression ökar risken för aggressivt beteende om man dels har problem med planeringen och dels tror att andra är fientliga. Omvänt om man inte tror att andra är hotfulla så minskar aggressionen i takt med minskande förmåga till planering.

För proaktiv aggression är det omvända sant. Det vill säga en bias gällande att andra är fientliga minskar personens egen aggressivitet i takt med ökad oförmåga till planering. Då även att dålig planeringsförmåga ökar den proaktiva aggressionen.

Känns det förvirrande? I artikeln jag länkade till finns det en del bilder, ta en titt på dem så blir det nog lite klarare.

Vad innebär det här då? Jo att om man tror att andra vill en ont och man har problem att förutse följder är det sannolikt att man i självförsvar kommer att reagera med våld. Kom ihåg att det här är den upplevda känslan av hot. Barn (och vuxna) som det här stämmer in på känner sig verkligen hotade även om det objektivt sett inte finns någon fara.

När det gäller de proaktivt aggressiva visar det här på att den gamla ”sanningen” att mobbare är fega och kommer att backa ifall man inte backar från dem, ungefär som björnar… eller var det tvärt om? Nog bäst att jag inte stöter på en björn. Hur som helst är det sant om mobbaren i fråga a) är bra på att planera och inte är rädd för dig eller b) är rädd för dig och dålig på att planera. Hm, känns lite som slantsingling det där…

Men hur hänger det här ihop med Baumrinds personlighetstyper? Jo för det kopplar vi inte den här forskningsrapporten. I den fann de att barn var föräldrar var auktoritära hade en positiv korrelation till att vara reaktivt aggressiva samt proaktivt aggressiva och till att ha trotssyndrom (ODD) och uppförandestörning (CD). Barn till tillåtande/slapphänta föräldrar å andra hade en positiv korrelation till proaktiva barn.

Så föräldrar som kör med tuffa tag och visar var skåpet ska stå med hela handen för sina barn får barn som är rädda och slår ifrån sig när de känner sig hotade, får en avsky till auktoriteter (som lärare) och generellt måste göra tvärt om vad de blir tillsagda. Tuffare tag och ”traditionell” uppfostran a lá David Eberhard är knappast svaret. De tillåtande über demokratiska föräldrarna å andra sidan får barn som är vana vid att manipulera och tvinga igenom sin vilja.

Min rekommendation? Försök vara auktoritativ istället. Lyssna på dina barn men kom ihåg att du besitter mängder mer kunskap än dina barn och du behöver använda den kunskapen ansvarsfullt.

Uppdatering: Jag får tyvärr erkänna en felläsning av rapporten. Det fanns ingen korrelation mellan tillåtande föräldrar och proaktiv aggression. Positivt korrelation fanns det dock mellan auktoritär föräldrastil och proaktiv aggresion.

Annonser

2 reaktioner på ”Om aggressioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s