Singularitet à la barn

128px-Essential_singularity
Denna är inte gift för den är en singel-aritet

Barn är som singulariteter och då menar jag inte singularitet som i svart hål, även om det också är sant med avseende på tidsåtgång, åtgång av Torky när de är små och mat när de är tonåringar. Nej det jag tänker på är före och efter födseln.

Man kan ha idéer för hur det kommer att bli, hur barnet kommer att vara och allt man ska göra tillsammans men nästan allt kommer att vara fel. Inte nödvändigtvis fel som i dåligt utan annorlunda. Det går inte att föreställa sig hur ett barn kommer att vara eller hur man kommer att vara och agera som förälder innan man står där.

Men man vänjer sig och växer in i rollen (för att låna lite bildspråk av Goffman) och efter ett tag bestämmer man sig för eller råkar bli gravid igen. Denna gången vet man dock vad man har att vänta. Man vet vad som funkar och inte, hur man söver och tröstar… och man har fel. För varje möte med ett nytt barn är en singularitetet. Ju snabbare man kan släppa sina förutfattade meningar och istället möta barnet som individen det är desto bättre.

Sen tillkommer det att plötsligt ser inte familjekonstellationen likadan ut längre och dynamiken är helt annorlunda. Återigen, det behöver inte vara dåligt men det blir garanterat annorlunda.

Så vad är sensmoralen? Först och främst att föräldraskap är mer som bumperbilarna än den lilla söta karusellen med elefanter som kan flyga men som absolut inte är Dumbo. Du kan styra en del men tro inte att färden blir som du tror.

Det andra är tro inte att du vet något bara för att du har ett eller flera barn. Det är lätt att bara titta på någon och tro att man vet vad de gör fel med sina barn men det är sällan så enkelt. Vår äldsta satt tyst och snällt i kyrkan vår yngsta lär inte vilja göra det. Har vi blivit sämre på att uppfostra sedan dess? Kanske, men mest är det att det här är två olika barn och vad som funkar för en gör det inte för någon annan.

När man glatt och okunnigt går in och försöker ”fixa” någon annans familj blir man i bästa fall ignorerad. I värsta fall lyssnar de på dig och alla fina metoder som fungerar så bra för din familj blir som en storlek 37 stilettklackad sko på en storlek 38 fot.

Annonser

En reaktion på ”Singularitet à la barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s