Matmisshandel

Kan man misshandla någon med mat? Och nej då menar jag inte genom att slåss med mat som Monty Python gör utan genom maten man serverar.

Frågan blev aktuell på grund av en bekants problem med förskolan. Hennes son har ett antal allergier sedan tidigare och nu misstänker de att han dessutom är laktosintolerant. Man kan ju tycka att det inte borde vara några problem, barnet får ju redan specialkost men av någon anledning satte sig förskolan på tvären och vägrade om de inte först visade upp ett läkarintyg.

Ett läkarintyg kan på ytan verka rimligt och det är inte ovanligt. När vår äldste var mjölkallergisk fick vi till exempel lämna in en sådan lapp. Vilket förstås också visar på dumheten i det. Det är nämligen så att tester för att påvisa mjölkallergi inte fungerar till alla typer så det enda läkarna hur som helst hade att gå på var vad vi sa när han skrev ut intyg.

Men att neka ett barn mat utan det de säger sig vara allergisk mot endast för att de ännu inte fått ett papper från läkaren verkar vara otroligt dumt. Utöver det skulle det dessutom kunna vara brottsligt.

I en dom från december 2015 dömdes en kock till dagsböter och 2000 kronor i skadestånd för vållande till kroppsskada efter att ha serverat en allergisk man en kladdkaka som kunden inte tålde. Detta trots att servitrisen frågade kocken om den var okej. Kunden i fråga blev tvungen att läggas in på sjukhus.

Just i detta fall är jag lite tveksam till om det är rimligt att döma kocken. Det känns mest som en olycka och jag är osäker på om det kommer att hålla vid ett överklagande. Men när det gäller förskolan i fråga blir situationen något annorlunda. I det här fallet så visste då förskolan om att barnet var allergisk och var likväl beredda att ge honom mat som skulle göra honom sjuk. Jag skulle tro att en åklagare skulle kunna argumentera för att detta skulle vara ett fall av misshandel enligt 3:5 brottsbalken.

Eftersom laktosintolerans i normalfallet mest ger smärta och inte bestående skador är det svårt att säga att det skulle vara något annat än av ringa graden. Förutom det att det nu då dels gäller ett barn och dessutom ett barn i deras omsorg. Det skulle kunna vara tillräckligt för att återigen flytta upp nivån till normalgraden eller allra minst öka straffet.

Hur gick det då för min bekant och hennes son? Jo förskolan backade och gick med på att låta hennes son få laktosfri kost tills vidare i väntan på ett papper från läkaren. Skönt för min bekant men det hade varit intressant att se om det hade kunnat bli ett åtal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s