Att vänja sig vid ondska

SeligmanMEP
Detta är inte Kelsey Grammer…

Dagens ämne är obehagligt så känsliga tittar ombeds förbereda sig. Det handlar om experiment på djur och våld i nära relationer.

Martin Seligman experimenterade på hundar på 60-talet. Experimentet är som sagt obehagligt och det är osäkert om man hade fått lov att utföra det idag, men resultatet är intressant. Vill man läsa en gnutta mer kan läsa den här artikeln men i korthet gick experimentet ut på att ge hundar elchocker. I det ena fallet kunde hundarna stoppa elchockerna, i andra inte. Båda grupperna placerades sedan i en sådan miljö att de kunde undkomma elchocken, men bara de som tidigare hade kunnat stoppa elchockerna gjorde det nu. De andra stannade kvar och fick elchockerna. Man säger att den andra gruppen hade en inlärd hjälplöshet.

Jag tror att det är bra att minnas det här experimentet när man pratar om och med personer som har blivit utsatta för våld i nära relationer. Det är lätt att man skuldbelägger och ifrågasätter varför de inte har lämnat den misshandlande parten tidigare. Det är dock knappast produktivt att göra det. Dels så säger det här experimentet att man lär sig att man inte kan komma ifrån. Men dels skuldbelägger man de utsatta ännu mer och det i sin tur kan göra det svårare för dem att gå eller att söka hjälp.

Nej en person som efter lång tid har lämnat ett förhållande där de blivit misshandlade förtjänar något bättre. De förtjänar beröm och beundran för de har lyckats göra något som är väldigt svårt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s