Är filmbranschen rädda?

red-shoes-1424715-639x422
Mer sannolika skor för en häxa att ha

Att filmbranschen älskar uppföljare och remakes är inget nytt. Jag tror att de flesta utgår från att filmbranschen vill ha säkra kort och är rädda för risker. Det ligger nog mycket bakom det men jag undrar om det inte finns mer än uteblivna publiksiffror de är rädda för.


I ett klimat där ip-lagar blir mer och mer komplicerade och täcker mer och mer blir även originella historier riskabla. Ta med en detalj som någon annan har copyright på och du kan få betala dyrt.

Ta till exempel Trollkarlen från Oz. Boken är, under av alla under, i public domain vilket gör att vem som helst får använda detaljer från den men de klassiska rubinröda skorna fanns inte med i boken utan lades till i den klassiska filmen. Copyrighten på den har inte gått ut ännu.

Så gör en film om Oz med röda skor och du kommer att bli stämd. Gör en film om en flicka som åker till en annan värld där skor har en roll och du riskerar bli stämd. Gör en film om Oz utan skor och du riskerar bli stämd.

Nu är det knappast ett bra exempel på kreativitet och nyskapande att göra en film om Oz men det är ett exempel på en detalj i en film jag vet att stridigheter har uppkommit över. Det har blivit så illa att det ingår i produktionen av film att teckna försäkring mot den här typen av stämningar.

Försäkringsbolagen å sin sida är inte intresserade av att behöva betala ut pengar vilket innebär en instans till av konservatism och försiktighet.

Många av de här stämningarna skulle säkert kunna vinnas i en domstol med bland annat hänvisning till fair use, men domstolar är alltid osäkra kort och en långdragen process kan innebära katastrof så istället förlikas man eller undviker risken.

Så nu står filmbranschen där, inmålade i ett hörn, men jag är inte så övertygade att de stora mongulerna är missnöjda. De som lider av det är manusförfattare och publiken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s