Statiner are bad m’kay?

pills-1425488-640x480
Pillren på bilden har inte nödvändigtvis med pillren i texten att göra.

Tom Naughton är författare, kodare och dokumentärfilmare. Hans film Fat head, som var något av ett svar på filmen Super size me, var det första av det han gjort som jag hade hört talas om. Jag har sedan dess följt hans blogg i flera år. Bland annat för hans genomgångar av forskningsrapporter. Men där jag föredrar psykologi och sociologi skriver han mer om medicin och näringslära. Det som följer är en av hans poster som jag tyckte var så pass viktig att jag bad, och han var vänligt nog att ge mig tillstånd, att få göra en översättning av hans post. Vill man läsa hans original och mer av det han har skrivit finns det här.

Nog om det. Här är hans text:

Jag har skrivit flera poster med titlar på temat ”Dåliga nyheter för statiner”.  De har mestadels pekat på de obehagliga bieffekterna med statiner. Läkarna som säljer in statiner brukar avfärda bieffekterna som ett lågt pris för att undvika hjärtattack som de hävdar att statiner hjälper oss göra.


Men tänk om statiner skadar våra hjärtan istället för att beskydda dem? Det är vad ny forskning säger att den gör. Låt oss börja genom att titta på några citat från en artikel i U.K. Express:

Personer som tar medicinerna är mer sannolika att drabbas av förtjockningar i artärerna vilket är en ledande orsak till hjärtproblem. Dessutom har forskarna funnit att medicinerna blockerar en process som skyddar hjärtat. Detta kan ”orsaka eller förvärra hjärtfel” enligt en studie.

Doktor Okuyana från Nagoya City universitetet i Japan säger: ”Vi har samlat rikliga mängder information gällande kolesterol och statiner från många publicerade paper och funnit överväldigande bevis för att medicinerna accelererar förtjockningen av artärerna och kan orsaka eller förvärra hjärtfel. Jag kan inte finna några bevis som stödjer ätandet av statiner och patienter som använder dem borde sluta.”

 

Men vänta… har det inte varit sådana däringa jättestora studier som visat att statiner skyddar mot hjärtattacker? Eh, jo det har funnits ett antal sådana, som utförda och skrivna av tillverkare av statiner. Den nya studiens forskningsledare anser att det var en del av det ”lilla” problemet:

Doktor Okuyama och hans team säger att många av de tidiga industrisponsrade studierna, som visade på fördelar med statiner, är opålitliga. De hävdar att detta är på grund av att de utfördes innan nya Europeiska regleringar infördes 2004 som kräver att alla resultat från undersökningar, både negativa och positiva, ska publiceras.

Studien säger att innan dess reglerna trädde i kraft ”var orättvisa och oetiska problem associerade med kliniska försök rapporterade av forskare sponsrade av industrin”.

Doktor Okuyamas team tittade på studier från före och efter 2004.

Så de jämförde gamla och nya studier eftersom tillverkarna av statiner inte längre får lov att begrava resultat som de inte gillar. Här är var doktor Okuyamas grupp drog för slutsats:

Forskarna säger att hypotesen att statiner, genom att sänka kolesterolet, skyddar hjärtat är felaktig och att högt kolesterol inte nödvändigtvis är kopplat till hjärtsjukdomar.

De fann även att statiner har en negativ effekt på vitala kroppsliga funktioner kopplade hjärtats hälsa.

De upptäckte att det var mer sannolikt att patienter som tar medicinen hade avlagringar av kalcium i ådrorna, ett fenomen direkt kopplat till hjärtattacker.

Doktor Peter Langsjoen, hjärtspecialist och medförfattare baserad i Texas säger: ”Statiner används så aggressivt och i så stora mängder att de skadliga effekterna nu har blivit uppenbara. De här medicinerna skulle aldrig ha blivit tillåtna. Effekterna i längden är förödande.”

Dr Peter Langsjoen, a heart specialist based in Texas who is co-author of the study, said: “Statins are being used so aggressively and in such large numbers of people that the adverse effects are now becoming obvious. These drugs should never have been approved for use. The long-term effects are devastating.”

Under tiden fortsätter (förstås) American Heart Association att trycka ut nya riktlinjer som skulle göra att än fler personer skulle inkluderas bland de som behöver statiner. Här är ett par citat från en Medscape artikel jag länkade till i en post från 2014 om riktlinjerna:

De nya riktlinjerna från American College of Cardiology (ACC) och American Heart Association gällande behandling av kolesterol kommer att öka antalet personer aktuella för statiner med nästan 13 miljoner. En ökning mestadels av äldre patienter och av att behandla individer utan hjärtsjukdomar enligt en ny analys.

Bland de äldre, de som är 60 till 75 år, skulle 87,4% av männen vara aktuella för lipidsänkande medicin vilket är en ökning med en tredjedel jämfört med den gamla Adult Treatment Panel (ATP) III:s riktlinjer. För kvinnor i samma ålder är ökningen från 21,2% med ATP III till 53,6% med de nya kliniska riktlinjerna från 2013.

Så de här riktlinjerna skulle dubbla antalet kvinnor över 60 som tar statiner och nästan tredubbla männen i samma åldersgrupp. Jepp, precis vad gamla människor behöver: Mer smärtor i muskler och leder, högre blodsocker och (om den här nya studien har rätt) ökad förkalkning av deras ådrorna. Bra jobbat American Heart Association.

En läsare som skickade mig länken till artikeln från U.K. Express skrev i sitt mail ”Även efter att ha blivit förgörda av faktuell kunskap fortsätter De Välsignade att förkasta det som är bäst och fortsätter på deras destruktiva sätt. Vad kan få de här människorna ska ändra uppfattning?”.

Svaret är: inget. Kom ihåg, en del av det som gör dem De Välsignade är oförmågan att tro att de någonsin har fel. Ett par av dem är faktiskt citerade i artikeln från Express:

En talesman från MHRA, statens läkemedels kontroll sa: ”Fördelarna med statiner är väletablerade och anses överväga bieffekternas risker för majoriteten av patienter. Ny signifikant information gällande statiners effektivitet kommer att bli noga analyserad och förändringar kommer att göras om det behövs”.

Översättning: vi tänker låtsas att den här studien inte finns och glatt fortsätta trycka på folk statiner.

Oxford professorn Sir Rory Collins varnade att överdriven oro gällande statiner kan ”orsaka stora mängder onödiga dödsfall på grund av hjärtattacker och stroke”.

Åh jag tror inte att vi behöver överdriva oron gällande statiner Sir Rory. Endast det att visa på fakta borde övertyga intelligenta personer att sluta ta de här gräsliga medicinerna. Då kommer de att undvika en väldigt stor mängd onödiga fall av diabetes, leverskador, muskelskador, ledskador och minnesförluster.

Jag grävde upp studiens abstract och för en gångs skull fanns det en länk till en gratis kopia av den kompletta texten. En massa bra saker här men jag ska bara citera de styckena som knyter ihop det hela:

Farmakologiska bevis och kliniska försök stödjer tolkningen att statiner stimulerar aterogenes genom att dämpa syntesen K2 vitamin och därmed stegra åderförkalkningen. Statiner orsakar hjärtsvikt genom att utarma myokardium [red hjärtmuskulaturen] på Koenzym Q10, hem A och selenoproteiner hindrar därmed mitokondriernas ATP produktion. För att summera, statinerna är inte bara ineffektiva på att hindra kranskärlssjukdomar de är dessutom kapabla till att öka fall av kranskärlssjukdomar och hjärtsvikt.

Läkare som är involverade i att föreskriva kolesterol sänkande mediciner kan inte ignorera det moraliska kravet till ”informerat samtycke”. Patienter måste informeras gällande alla statiners ogynnsamma effekter, inklusive möjligheten att orsaka kranskärlssjukdomar och hjärtsvikt, diabetes mellituskarcinogenitet, teratologitet och störningar på centrala och perifera nervsystemet utöver den välkända rabdomyolysen och hepatiksa skador. De flesta av de här ogynsamma effekterna från statiner blir uppenbara först efter sex eller fler år av statinbehandling. Kronisk behandling kan till sist leda till statinernas ogynnsamma effekter på så sätt som nu farmakologiska och biokemiska forskningen nu har demonstrerat.

Jag föreslår att du tar en titt på studien. Eller ännu bättre, skickar det till dina vänner och släktingar som äter statiner. Du kan kanske spara dem en hel del plåga.

Så slutar Tom Naughtons ord. Jag har försökt bibehålla känslan av språket vilket för citaten har gjort att de är späckade med läkartermer. Eftersom merparten var helt okända för mig så har jag inkluderat länkar till förklaringar ifall det är andra som liksom jag inte känner till dem.

När det gäller statiners bieffekter kan man i övrigt även inkludera potensproblem, minnesproblem och grå starr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s