Får sprit dig att äta dåligt?

chocolate-chip-cookies-22-1327967
Mmmm kakor…

Jag har visst ett tema för tillfället gällande droger av olika slag vilket det här då blir tredje delen av. Teman överfaller mig lite oplanerat så vem vet hur länge det här pågår.

The Daily mail publicerade nyligen artikel med namnet ”Why YOU [sic] crave junk food when you’re drunk” baserad på en artikel av forskare från universitetet i Liverpool.Så mycket i the Daily mail känns som goddag yxskaft att jag blev nyfiken nog att jag grävde fram den faktiska artikeln från journalen Health Psycology.

Så är originalet bättre då? Meh är väl summeringen men till att börja med så fanns inga hamburgare inblandade till skillnad från bilden i tidningsartikeln. Forskarna hade använt en kaka med choklad i per försöksperson. Testpersonerna trodde att de gjorde ett smaktest och fick välja att äta så mycket eller lite av kakan som de ville. Försökspersonerna var uppdelade i två grupper om 30 personer var där ena gruppen fick Smirnoff och den andre endast kemisk smörja utan kalorier med lite atomiserad sprit på toppen för att lura försökspersonerna.

De som fick riktig sprit (mängden anpassad efter kroppsvikten) visade sig äta 159,47 ± 97,94 kalorier av kakan medan de i placebogruppen (hädan efter kallade förlorarna) åt 109,49 ± 61,96. Här ser man då att även om det finns en skillnad mellan grupperna kan man ifrågasätta hur pass relevant den är. De som drack alkohol har en variation som är större än halva genomsnittet. Nu är jag långt ifrån expert på statistik men det är knappast ett tecken på att de har fått användbara resultat.

Problemet är att det här är en alldeles för liten undersökning 30 personer i var grupp är inte mycket. De delade dessutom upp gruppen i än mindre delar och kommenterade de med mer restriktiv diet.

En annan brist är att de inte ens har försökt förklara varför alkohol skulle ge den här effekten utan nöjer sig med att skriva att alkohol minskar självkontrollen. Sen kan man ifrågasätta hur mycket självkontroll man kan förväntas utöva för att inte äta en hel kaka, men fina flickor, för det var bara kvinnor i testet, ska kanske inte äta en hel kaka? Kakan var förresten på 390 kalorier vilket innebär att ingen i testet åt hela kaka och att man i genomsnitt åt mindre än halva kakan. Jo visst snacka om dålig självkontroll som äter mindre än två femtedelar av en kaka när de kan äta ännu mindre. Skillnaden i vikt räknat mellan grupperna var i genomsnitt 10 gram, det vill säga ungefär vikten av en femkrona eller storleken på en tugga eller två. Personligen får jag en kaka äter jag en kaka.

Utöver detta så ger forskarna själva en alternativ förklaring till varför de i gruppen med alkohol åt mer. Testdeltagarna trodde nämligen att de var där för att testa om alkohol påverkade smaklökarna. Tänk om det är så att man av alkohol tycker att saker smakar bättre. Det hade varit en minst lika bra förklaring.

Men eftersom forskarna från Liverpool inte behagade ge en förklaring till varför de i alkoholgruppen åt mer utöver att det var på grund av alkoholen så tänker jag göra ett försök. Alkohol påverkar hjärnan på många sätt men ett av dem är genom öka utsöndringen av opioider. Detta är samma del som både kolhydrater och många andra droger som exempelvis heroin påverkar. I en artikel av professor Charlotte Erlanson-Albertsson kan vi läsa att socker triggar vårt belöningssystem och driver på vår hunger så att vi inte blir mätta. Det känns inte orimligt att alkohol kan göra det samma.

Forskningen är dock något splittrad i sammanhanget. Rapporten jag har läst noterar själva det och här finns en rapport där de finner det omvända resultatet att intag av snabbmat ”konkurrerar” med drickandet av alkohol. De spekulerar till och med att man skulle kunna begränsa tonåringars drickande genom att ge dem mer snabbmat…

/../if the goal is to reduce adolescent drinking, it may be beneficial to pose consumption of processed/sweet high-fat foods as an attractive alternative/../

Erlanson-Albertsson skriver ovan dock att fett skapar mättnadskänsla så om de istället hade haft mat som kan räknas till LCHF hade det kanske resulterat i ännu mindre alkoholintag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s