Adhd i tvångsvården för missbruk

512px-Amphetamine-3d-CPK
Här, tänk snabbt!

Jag har i ett antal tidigare inlägg skrivit om socialtjänsten och deras kunskaper gällande neuropsykiatriska funktionshinder (NPF), eller kanske snarast avsaknad av kunskaper. Jag har då även skrivit att jag anser det vara ett problem eftersom jag misstänker att en oproportionerligt stor andel av de barnen som kommer till socialtjänstens kännedom har NPF.

Nu har jag då hittat en undersökning av män med adhd som vårdades med stöd av LVM (Lag om vård av missbrukar i vissa fall) och hur de eventuellt skiljer sig från andra missbrukare. Det visade sig en hel del.

Grunderna först. Forskarna utgick från ett behandlingshem i Hornö. Under ett år var det 71 personer som genomgick en utredning för adhd, antingen på eget initiativ eller på exempelvis deras handläggares initiativ. Av de 71 var det 11 som inte hade adhd. Av det kvarvarande 60 var det 13 som hade fått en diagnos tidigare, det vill säga cirka 20%. Det här kommer att bli viktigt senare. Den här gruppen jämförde de sedan dels med andra med missbruk som behandlades behandlingshem och dels med en grupp av personer med adhd som vårdades inom den öppna psykiatrin som inte hade ett missbruk.

Dessa två grupperna jämförde forskarna på ett antal punkter. Jag tänker inte ta upp alla utan bara några som tycker är lite extra intressanta. Rapporten är tämligen lättläst, i alla fall om man hoppar över inledningen och urvalet och går direkt till resultaten så ta gärna en titt på de andra siffrorna.

Först och främst det här med antalet som hade tidigare diagnos. Det var som sagt bara 20% men vid självskattningstest där de fick uppskatta hur pass mycket symptom de hade som barn var genomsnittet 60,15 med en standardavvikelse på 17,27 enligt WURS-25. Genomsnittet för adhd-kontrollgruppen var 49,09 men redan vid 46 poäng har man har uteslutit nära nog alla sanna negativa fall. Det betyder att nästan alla har kraftig adhd men av någon anledning var det bara 20% som hade fått en diagnos sedan tidigare.

Det här var dessutom personer som hade haft mycket kontakt med samhället. 43,3% hade varit LVU:ade. Att få ett LVU är väldigt ovanligt och inget som görs utan mycket kontakt med socialtjänsten. Utöver det hade 36,7% hade fått specialundervisning i grundskolan och 66,7% fått  någon typ av psykiatrisk vård som vuxna. Jag har varit hård mot socialtjänsten för att vara dåliga på NPF som sagt men psykiatrin är de som verkligen borde skämmas, två tredjedelar av alla deltagarna har alltså fått psykisk vård och likväl var det bara 20% som hade en adhd-diagnos samtidigt som så många av dem med ett enkelt självskattnignstest fått så höga värden. Men samhället har verkligen misslyckats, så många instanser som inte har sett dem och sett vilka behov de faktiskt haft.

Hur många av dem självmedicinerar nu sig själva med droger? Jag gissar på alldeles för många för tittar man på vilka droger de säger sig använda skiljer de sig klart från andra LVM:ade. De mest ”populära” drogerna för de med adhd är amfetamin och heroin som 48,3% resp 20% säger sig använda. Heroinanvändningen är på samma nivå som kontrollgruppen men när det gäller amfetamin ligger de med adhd 18,3 procentenheter högre. Missbruk av alkohol är också anmärkningsvärt, endast 6,7% säger sig missbruka det bland de med adhd men 21,7% av de i kontrollgruppen sägs göra det.

Det finns dock vissa svagheter med studien. Med endast 60 deltagare i adhd-gruppen är det en väldigt liten grupp och det gör att jag är osäker hur pass statistiskt signifikant den är. Ett annat problem är att kontrollgruppen kan inkludera personer med adhd. Siffrorna skulle alltså ha kunnat vara mer markanta om de hade kunnat göra den sorteringen.

Min slutsats från det här, om man misstänker att ens barn har adhd eller om skolpersonal eller liknande säger att ens barn kan ha adhd så gör man dem en väldig björntjänst att inte ge dem den hjälpen de behöver, exempelvis medicin. För om man inte hjälper dem så är risken att de försöker lösa sina problem själva.

Annonser

2 reaktioner på ”Adhd i tvångsvården för missbruk

  1. Reblogga detta på M som i underbar och kommenterade:
    En intressant studie om ADHD i tvångsvården för missbruk, men skrämmande siffror. Av dem som visade sig ha ADHD vid utredning hade bara 20% en diagnos sedan tidigare, trots ganska svåra symtom, och långvariga kontakter med psykiatri och sociala myndigheter. Läs mer här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s