Rätt person på rätt jobb: Att vara effektiv

Minolta DSC
En tablet var billigare förr…

Att ha rätt person på rätt jobb vet väl alla hur viktigt det är? Och ingen är väl dum nog att anställa någon för deras mångåriga utbildning på universitetet för att sen låta dem exempelvis städa?

Tyvärr verkar det inte vara lika allmänt känt att låta någon arbeta med rätt arbetsuppgifter är precis lika viktigt. Ett jobb är givetvis mer än bara en titel och att utbilda och anställa folk för att sen låta dem arbeta med något de är överkvalificerade för är kapitalförstörelse. Men ändå envisas företag, och troligen speciellt stat och kommun, med att göra just det här.

Hur gör de det? Varje gång de väljer att säga upp eller inte ersätta en medicinsk sekreterare eller civil personal på polisen så gör de det. Arbetsuppgifterna som en sekreterare gör försvinner inte bara för att de inte finns kvar på arbetsplatsen, vem är det som får göra det? Läkarna och poliserna får förstås göra pappersarbetet som en bra sekreterare bara kan trolla bort. Och visst på ytan kan det verka som att det är så lite extra som behöver göras men många bäckar små. Om man tidigare hade en person anställd på heltid att göra ett arbete, säg som medicinsk sekreterare, och istället låter läkarna själva göra det arbetet innebär det att man nu har en läkare anställd till att göra arbetet av en medicinsk sekreterare.

Över till ett annat exempel. Jag känner ett antal lärare och en av dem berättade att hen utöver sina arbetsuppgifter som lärare även har till uppgift att tömma återvinningen på lärarrummet, en uppgift som tar hen cirka 20 minuter per vecka och alla lärarna har liknande uppgifter. Så låt oss göra ett räkneexempel:

  • På skolan finns det ungefär 33 lärare.
  • 20 minuter per vecka ger 20 min * 4,5 veckor/månad = 1,5 timme och lärare.
  • En grundskolelärare har i genomsnitt 27900kr/månad i lön. Inklusive arbetsgivaruppgifter är det cirka 36700 kr/månad eller 36700 kr/mån / 168 h/mån = 218 kr/h.
  • Skolan betalar alltså 218 * 1,5 = 327 kr/månad för att lärare ska göra städning.
  • Totalt sett utför lärarna 33 * 1,5 = 49,5 timmar städning till en kostnad av 218 * 49,5 = 10791 kr/månad.

Vad hade detta kostat om man istället anställt en lokalvårdare?

  • En lokalvårdare tjänar i genomsnitt 18503 kr/månad eller cirka 24316 kr/månad eller 144 kr/timme.
  • 49,5 timmar  * 144 kr  = 7128 kr/månad
  • Att anställa en lokalvårdare på halvtid kostar skolan 12158 kr/månad

Det hade alltså bara kostat lite mer än 1000 kr per månad för att istället anställa en person till att göra det arbetet istället och då hade man dessutom haft 30 timmar ”över” till annat som personen kunde göra.

Men kostnaden ska inte räknas endast i pengar, framför allt kostar tiden i stress för lärarna. Lärare har tunga scheman med lite utrymme för den förberedelse de behöver göra inför varje lektion och efterarbete efter dem. Att slösa deras tid på sådant här är idiotiskt och stresskapande.

Som jag skrev ovan finns det 30 timmar över för vår tänka lokalvårdare, vad skulle man kunna hitta på med dem? Vad sägs om att låta personen göra sådant som man inte behöver examen från universitetet att göra som exempelvis kopiera material åt lärarna? Jag är inte tillräckligt insatt i en lärares arbetsdag för att veta vad mer man skulle kunna skifta från lärarna till en annan person men det finns säkert mer.

Med bristen på lärare och läkare är det direkt oansvarigt att slösa på deras tid och på pengar på det här sättet. Det är dags att sluta räkna huvuden och istället se hur våra resurser används. Man brukar ju säga att man ska arbeta smartare istället för hårdare, det är kanske dags för rektorerna och beslutshavarna också att göra det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s