Tvångsvård utan tvång

512px-Mario_Markus--HALLUCINATION
Om du har sett det här förr kan du ha haft en hallucination

En av våra få tvångsvårdslagar är Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Den är till för att omhänderta och vårda personer som är så pass mentalt dåligt skick att de utgör en fara för sig själv eller andra. Det kan vara personer i psykos (nej de behöver inte vara våldsamma) eller schizofrena (nej de behöver inte vara våldsamma). Det som behövs är ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård och en vägran att ta emot den. I LPT finns det dock en udda fågel insprängd, öppen psykiatrisk tvångsvård. Hur kan något vara öppet och tvingande samtidigt?

Min lärare när jag läste om det här på socionomutbildningen hade också lite problem med det. Tanken med lagen är att det ska finnas ett mellanting mellan den slutna vården och ren öppenvård. Oftast gäller det en person som inte längre är aktuell för den slutna tvångsvård men som man inte är säker på är redo att klara sig själv. Man lägger då på villkor som att personen måste komma på återbesök vid vissa tillfällen eller att de måste ta sin medicin.

Jag kommenterade för en bekant som är psykolog att jag tyckte att den öppna tvångsvården var lite knepig. Hon tyckte dock att det var bra för då kunde man använda polishandräckning för att hämta en patient som exempelvis vägrar ta sin medicin. Och det är ju sant, med lite god vilja kan man tolka 47§ andra stycket 4 punkten till att inkludera den öppna tvångsvården.

Men sen då? Till skillnad från den verkliga tvångsvården har man inga befogenheter till att utöva tvång. Det vill säga att när man väl har fått dit personen kan man varken tvinga hen att vara kvar eller att ta medicin.

Det man har kvar är tjat och hot. Man kan tjata på dem att de ska komma och att de ska ta medicin och förlita sig på att man har auktoritet kvar att få dem att göra det man. Men om man måste hämta med polis kan det tåget redan gått. Det sista är hot, om man inte sköter sig i enlighet med det domstolen har beslutat kan man få riktig tvångsvård igen.

Jag kan se ett behov av ett steg ner från tvångsvården men en vårdform baserat på förhoppningar om att någon som inte vill ha vård ska gå med på att få vård låter besvärligt. För om de hade gått med på vård från början skulle de aldrig fått tvångsvård från början.

Annonser

En reaktion på ”Tvångsvård utan tvång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s