Det är inte pengar som droppar från ovan

Economics_Gini_coefficient2.svg

En vanlig klyscha man hör från de rika är att om bara de får bli rikare så ska ska pengar droppa ner till de fattigare. Trickle down economy kallas det men kanske negativ vertikal omfördelningspolitik är mer korrekt. Positiv omfördelning är när man tar av de rika och ger åt de fattiga. Socialbidrag är ett sätt att ge till de fattigare och statlig inkomstskatt är ett sätt att plocka extra från de som tjänar mer.

Men nu säger då de allra rikaste, de som tillhör de översta 10 procenten att om bara de får mer så kommer det att hjälpa ekonomin massor och resten av samhället som en bieffekt? Så finns det någon sanning i det? Forskning från IMF är mer än lite tveksam till det.

Det finns massor av spännande saker i rapporten som hade räckt till flera poster, och en del till kommer kanske, vi fokuserar nu på det här med trickle down. Det rapporten framförallt egentligen handlar om är ojämlikheter i inkomster det brukar man mäta i något som kallas för Ginikoeficienten. 0 innebär att alla har lika mycket och 1 att en person har allt. Vi som inte är så rika tycker oftast att lägre är bättre och de som tillhör toppskikten vill förstås inte bli fattigare och tycker att högre är bättre.

Det nu IMF har upptäckt är att ju större skillnaden mellan rika och fattiga desto sämre blir den ekonomiska utvecklingen. Höjer man de topp 20 procent rikaste inkomster med 1 procent så minskar GDP med 0,08 procent. Omvänt om man ökar inkomsterna med 1 procent för de fattigaste 20 procenten så ökar GDP med 0,38 procent. Ju högre upp man kommer i inkomster ju lägre blir utdelningen i GDP. Vill man snabba på ekonomin är det alltså på de fattiga man ska lägga pengarna.

Orsakerna till varför det är på det här sättet är flera men ett par av dem är att ökad inkomst för de fattigaste har en positiv koppling till hälsa för dem och deras barn. Är man frisk kan man arbeta mer och spendera mer. Fattiga har dessutom sällan möjlighet att spara. En rik som får en löneökning kommer spendera en liten del och spara resten. Någon utan marginaler kommer istället att spendera allting och pengarna kommer ut i cirkulation istället.

Det fanns som sagt mycket matnyttigt i den här rapporten, som till exempel varför ojämlikhet generellt är dåligt för ekonomin, vad effekterna kan bli i övrigt och vad som driver på ojämlikheten. Men om intresse finns så får det bli ett nytt inlägg om det.

Annonser

2 reaktioner på ”Det är inte pengar som droppar från ovan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s