Det finns inga barn…

mother-and-child-1432217-640x480

… bara små människor.

Jag har just läst ut Tina Wimans utmärkta bok ”Barn som bråkar”. En sak som slår mig är att vi behöver bli bättre på att behandla våra barn på samma sätt som vi förväntar oss att andra vuxna ska behandla oss.

Det närmaste man kan komma som vuxen som är om man hamnar fängelse. Av design är en fånges självbestämmande kraftigt begränsad precis som ett barns. Och detta är det värsta straffet vi kan tänka oss utdela i vårt samhälle.

”Men Tobias, det är inte samma sak! Ett barn har inte alls förmågan eller mognaden att fatta alla beslut själv”. Nej och det är det som gör det här så väldigt svårt. Det finns många beslut ett barn inte är lämpade att fatta men likväl måste vi visa respekt för deras vilja och deras person.

När barnet är tonåring känns det förhoppningsvis naturligt att man exempelvis inte går in i deras rum och snokar hur som helst. Men många goda lärdomar i hur man behandlar andra och vilken rätt till sin person de har kan man lära ut långt tidigare.

När barnen är små talar man ibland om trotsåldern. Helt plötsligt är barnen inte lika lydiga som tidigare och är mer krävande. Jag tror att ju mer man låter barnen bestämma själva i det läget ju mindre kamp får man i andra frågor.

Det kräver dock ödmjukhet och insikt som förälder att förstå att även om vi sitter på de bästa svaren så måste man inte alltid göra så som vi vill. En person som beter sig på jobbet efter devisen ”My way or the highway” blir snabbt impopulär. Se det inte som att du förlorar och barnet vinner, tänker du på det sättet så är du helt fel ute. Tänk istället att du övar ditt barn i att fatta beslut. Som en bonus innebär det dessutom ett beslut mindre för dig själv att fatta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s