Våran selektiva verklighet

Klassisk bild men jag har svårt att minnas  en motsvarande med svarta
Klassisk bild men jag har svårt att minnas en motsvarande med svarta

Jag läste den här lilla berättelsen ”A Depressing Question” och började fundera. Med tekniken vi har idag hade det varit trivialt att fabricera de här bilderna. Så hur vet vi att saker verkligen har hänt?

När det gäller Den stora depressionen så finns det fortfarande folk i livet som mins den och vi som är vuxna nu minns bilder från innan det var lätt att fuska. Givetvis finns det även andra källor som omtalar den. Men den som segraren skriver historian.

När det gäller stora depressionen och den efterföljande lösningen Den nya given fick jag nyligen höra att svarta var exkluderad från delar av den och svarta fick ofta det värre på grund av den. I takt med att historiekällor blir färre av tidens tand finns det en risk att minoriteter och de utsattas historia försvinner.

Visst finns det historieböcker som tar upp exemplet ovan med svarta men en historiebok för högstadiet eller gymnasiet lär inte göra det. Vilken typ av källa tror ni det kommer att finnas kvar flest exemplar av? I en del fall kommer böcker att tryckas i nya utgåvor och äldre historier kommer att återberättas i nya böcker. Historiker är dock inte bara intresserad av mängden av källor utan även närheten till händelsen. En källa som kom till 100 år efter händelsen är mindre pålitlig än en som kom till 10 år efter på grund av risken för en historisk version av viskleken.

Tror du inte det skulle kunna hända? Det händer redan med till exempel förintelsen av judar. Redan från början, när det fanns massor av vittnen kvar, fanns det folk som förnekade att det hade hänt. Oavsett om de högerextrema ökar eller ej kommer mängden förnekare att öka. En del ökningen kommer att komma från att vi inte vill tro att människor kan vara så grymma och då blir det lättare att tro att det var en bluff.

Så vad är det jag vill säga med det här? Att vi borde vara bättre på att bevara våra historiska dokument? Visst det är alltid en bra idé men kanske främst det att vår bild av dåtiden är inte fast utan ändrar sig hela tiden. Ett visst mått av kritiskt tänkande är bra och framförallt ”Historien skrivs av de som segrar”.

Annonser

En reaktion på ”Våran selektiva verklighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s