Pengarna över livet

Gyllene kalven kalven på Wallstreet
Gyllene kalven kalven på Wallstreet

Jag antar att de flesta har hört talas om Martin Shkreli. För dem som missat det så är det mannen bakom företaget som köpte upp rättigheterna till en medicin nödvändig för personer med lågt immunförsvar så som cancer- och aids-sjuka. Direkt efteråt höjde de priserna från 14 till 750 dollar. Företaget backade lite och sa att de skulle sänka priset något. Under av alla under så har de nu två veckor senare fortfarande inte gjort det

Herr Shkreli verkar vara ett utmärkt exempel på dålig människa, hans före detta företag har stämt han eftersom de ansåg att han använde företagets pengar som sina egna, men han är inte ensam. Han är del av en kultur som aktiebolagen tillhör. Den här kulturen är delvis lagstadgad och delvis sprungen som en bieffekt. Den är delvis samhällsfrånvänd och delvis verklighetsfrånvänd.

Den samhällsfrånvända är kravet på vinst. I de flesta företagen är det lagstadgat att företagsledningens alla handlingar ska främja målet att öka vinsten. I Sverige är det reglerat i aktiebolagslagen 3:3. Det finns många goda anledningar till att det är så men det skapar även problem. Att Volkswagen fuskade med sina bilar beror knappast på att de hatar miljön. Monsanto anklagas för att vara ansvariga för bönders självmord i den här debattartikeln men även om det är sant så är det knappast deras mål. Oassis som sysslar med olja vill inte att deras icke anställda (smidigt sätt att slippa ansvar) ska dö de är bara ”interested ony in the results obtained”.

Nej det här är bara olycksfall i arbetet för att uppnå det högre målet: vinst. Allt annat får då stå tillbaka. Jag har hört det sägas att moralen i ett företag består av minsta gemensamma nämnare. Sant eller ej verkar det som att vissa företags enda begränsningar är vad lagen tillåter, och då endast om ingen av företagets advokater tror att de kan komma undan med det.

Samma sak gör också att företag blir rädda för att ta risker och till exempel att tillåta fans utnyttja företagets ip. Då får vi händelser som när DC först vägrade låta en staty av en avliden pojke ha en stålmannenkostym på sig.

Det andra är då bristen på verklighetsanknytning. De som leker och spelar på aktier kräver att omsättningen ska öka konstant. Men hur ska ett moget företag kunna fortsätta att bara öka? I längden går det inte men företagen blir likväl bestraffade av de som spelar på aktier. Det finns begränsat antal metoder för att för att öka vinsten och/eller omsättningen. De två främsta är att utöka sina marknadsandelar eller att utöka marknaden.

Efter ett tag kommer dock ett företag ha slagit ut eller köpt upp alla andra i deras bransch som de kan och de resterande är lika stabila. Alla kunder har redan köpt eller köper så mycket som de vill eller kan. Det som många då gör är att de kanibaliserar sig själva. Varsla 3000 och aktierna går upp. Alltför ofta verkar siffran helt tagen ur luften utan någon närmare analys. Det är i det läget jag som aktieägare hade dragit mig ur och sålt.

Så hatar jag alla företag? Nej det går att göra gott också, som familjeföretaget Polarbröd som jobbar lokalt med målet att lämna kvar något bra till dina ättlingar. Eller Kickstarter som nyligen omvandlade sitt företag till ”benefit company” och att inkludera fler mål än pengar.

Men som man mäter får man resultat. Om vi låter ekonomisk vinst vara samhällets enda relevant måttstock på kvalitet och framgång kommer historier som de i början bara att bli fler och fler. De mest framgångsrika företagen blir de som antingen inte blir upptäckta när de bryter mot reglerna eller som helt enkelt får lagarna ändrade. Utan någon annan bevekelsegrund kommer de moraliska företagen att förlora. Vi som ett samhälle uppmuntrar inte folk att vara brottslingar eller att vara asociala, det är ju till och med en orsak till att bli tvångsomhändertagen som barn med hjälp av LVM, så varför upphöjer vi det till ett ideal när det gäller företag och företagsledningar?

Annonser

En reaktion på ”Pengarna över livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s