Diagnos av autism hos vuxna

How often are you excellent?
How often are you excellent?

Den här veckan har jag läst rapport om diagnostisering av vuxna med autism. Närmare bestämt så var det en studie för att testa om det gick att anpassa ett test avsett för barn för att istället använda det till att självdiagnosticera vuxna.

Det modifierade testet innehöll 20 stycken frågor och var uppdelad i fem stycken sektioner med frågor av olika typer. Varje fråga kunde ge 1 till 3 poäng. De kan delas upp efter repetitiva handlingar, sensoriska intryck och vilja till att behålla sina vanor. Vi senare analys reducerades dessa till två, den första och sista. På engelska kallas dessa Repetitive Motor Behaviours (RMB) och Insistence on Sameness (IS).

När de lät personer med autism diagnoser (ASD) samt neurotypiska (NT) personer göra testet blev det signifikanta skillnader i resultaten och de drog slutsatsen att det här typen av test skulle kunna användas kliniskt men att fler test behövs. Resultaten blev som följer:

ASD NT
Genomsnitt Median Genomsnitt Median
RMB 1,59 1,5 1,26 1,17
IS 2,04 2,0 1,29 1,25

Det fanns en del intressanta saker i det här resultatet. NT personerna har ungefär samma värden för både RMB och IS medan de från gruppen ASD har mycket högre värden för IS än för RMB. Jag har uppfattat det som att när man använder det ursprungliga testet på barn fick man högre värden för RMB för både barn utan en autism diagnos och med. De här omedvetna upprepade rörelserna verkar alltså minska generellt sett i takt med att man blir äldre. Att vara kraftig vanemänniska (IS) ger då tydligare resultat.

Det är dock som Tina Wiman skriver att alla de här NPF-diagnoser är som bingo. Allt är normalt tills man samlat på sig tillräckligt mycket för att det ska räknas för en eller flera diagnoser. Allt för många gånger har jag hört argumentet ”Ja men det där är ju helt normalt för hens ålder”. Jepp, stämmer säkert, du har dina erfarenheter av det som jag inte betvivlar men när man råkar ut för nog många ”normalt för sin ålder” så får man något annat.

Intressant är vilka personer de har fått som svarat på testet. Bland de autistiska var 27,6% av de svarande arbetslösa. Det var anmärkningsvärt mycket och något deprimerande. Det leder mig dock till ett möjligt problem med undersökningen nämligen urvalet och hur representativt det är. De från ASD-gruppen var endast de som hade en tidigare diagnos. Snittålder är över 30 år men för 30 år sedan var det bara det nästan bara de med mer kraftig autism som fick en diagnos. Hade man gjort om det här testet med de som är barn idag om 20-25 år hade man troligen fått lägre genomsnitts värden vilket hade gjort att skillnaden mellan de två grupperna hade blivit mindre. Tydligheten i testet är troligen sämre än vad det blev i det här fallet.

Den andra punkten jag tänkte på är när de i rapporten jämförde två NT-grupper och försöker förklara varför det fanns en skillnad mellan dem där den första av grupperna  var studenter. Deras förslag på förklaring var att studenter oftare känner ångest och att det kan skapa liknande resultat. Jag skummade resultaten från en annan undersökning som undersökte just hur ångest påverkar resultaten. De med ångest fick i genomsnitt ca 0,1-0,2 poäng mer på testet. Problemet för den här rapporten blir då den stora andelen autister som var arbetslösa. Ofrivilligt arbetslöshet påverkar, som alla som varit arbetslösa vet, humöret. Om man justerar för ångest hade alltså skillnaden mellan de två grupperna minskat ännu mer.

Hur som helst är dock det här testet intressant och kan ge en liten fingervisning hur man själv ligger till om man är nyfiken på det. Jag försökte skatta mig själv och jämförde det mot det resultatet Hustrukär fick fram när hon skattade hur upplevde mig. Jag blev lite överraskad till exempel hur mycket mer samlande hon ansåg att jag var jämfört med vad jag själv tyckte.

Annonser

En reaktion på ”Diagnos av autism hos vuxna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s