Skedar i tillvaron

Hur många har jag idag?
Hur många har jag idag?

Hur många skedar har du varje dag? Liknelsen med skedar är skriven av Christine Miserandino och jag rekommenderar att läsa den. På ett elegant och tydligt sätt förklarar den hur det är att leva med en livslång sjukdom när man inte har lika mycket energi som andra. I korthet går den ut på att man tänker sig att man varje dag har ett visst antal skedar. Mängden skedar man har kan vara fler eller färre men aldrig många.

Varje handling i vardagen kostar en eller flera skedar, så som att klä på sig och laga mat, och när skedarna är slut orkar man inte mer den dagen. Ibland kan man ”låna” skedar från morgondagen men oftast till hög ränta. Det kanske gör att man inte kommer upp ur sängen alls nästa dag.

Hur mycket något kostar varierar givetvis från person till person och vad deras problem är. För en reumatiker kostar det mycket att klä på sig medan att ringa ett samtal kan vara billigt. Någon med ångest kan snarare ha det omvända priset.

Det är sådant här som bland annat föräldrar till NPF-barn märker av. Lärarna märker inte av att barnen har några större problem i skolan och förstår inte vad föräldrarna pratar om. Men när barnen kommer hem kan skedarna vara slut. Det är det jag tolkar händer till exempel i Tinas inlägg på sin blogg M som i underbar. Tinas blogg är i övrigt väldigt bra om man vill lära sig mer om autism och adhd.

Annonser

En reaktion på ”Skedar i tillvaron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s