De olika typerna av misshandlare

Detta är en fjäril, den misshandlar inte sin partner.
Detta är en fjäril, den misshandlar inte sin partner.

I skolan hade vi en föreläsning om våld i nära relationer. Och vi börjar med det elementära: ja kvinnor kan också misshandla sina män och de kan även misshandla andra kvinnor i samkönade förhållanden men eftersom det är väldigt mycket mer vanligt med män tänker jag att hålla mig till att prata om män. Eftersom det här handlar om misshandel är det på på sin plats att varna för triggers. Läs inte det här om du mår dåligt av att tänka på det. Första halvan tycker jag är hoppfull medan andra halvan tycker jag själv är obehaglig.

Det jag tyckte var mest intressant på den här föreläsningen var uppdelningen av typer av personer som misshandlar sin partner. Vår föreläsare delade upp dem i två stora grupper. De som endast misshandlar under affekt och de som har, med brist på bättre ord, någon typ av störning.

De med affekt till att börja med. Det är de personerna som blir arga eller ledsna och slår sin partner. De blir provocerade eller inbillar sig att de blir provocerade och slår. Väldigt ofta finns det droger eller alkohol med i bilden också. Det här är den typen av fall som man oftast hör talas om. Det är den typen som oftast finns i filmer och tv-serier med standardfraser som ”förlåt älskling, jag ska aldrig göra om det”. Från filmerna lär vi oss att de aldrig förändrar sig att de bara kommer att bli full igen en annan dag.

Sanningen är som så ofta någonstans i mitten. Utan hjälp kommer de att säkerligen slå igen men det finns hopp. När de säger att de inte ska slå igen och när de säger att de är ledsna är de ofta ärliga. De inser att de har ett problem och de inser att det de gör är fel. Det gör att det faktiskt går att hjälpa dem. Detta gör att det här är de hoppfulla fallen.

Så finns det då den andra gruppen. De har någon typ av sjukdomsbild. De är psykopater/sociopater eller har en besatthet. De är systematiska och brutala. Det är de som trappar upp och trappar upp hela tiden. Som bryter ner sina offers självkänsla till exempel med hjälpa av gasligting. Skadorna på kvinnorna som har råkat ut för de här männen var enligt vår föreläsare ofta gräsliga. De är oftare svårare och mer bestående skador.

En kvinna vår föreläsare berättade om hade konsekvent och systematiskt blivit slagen på samma ställe i huvudet, om och om igen. När vår föreläsare träffade henne hade hon bestående problem med sin balans, hon kunde inte gå utan hålla i sig.

De här människorna har generellt sett ingen sjukdomsinsikt. Det de gör anser de vara berättigat och motiverat och de har generellt sett inga problem med sina handlingar.

Många är dessutom duktiga på att dölja vad de gör. De är charmerande och älskvärda när de så önskar det.

Den här gruppen kan som sagt delas upp i två delar. Fascinerande nog uppfattar jag sociopaterna, ur ett avseende, som mindre farliga.

Sociopaterna är väldigt inriktade på sig själva. Deras handlingar är baserade i hur mycket makt de kan utöva över någon annan. Har deras partner väl lyckats ta sig loss från deras kontroll är de inte så intresserade längre eftersom de ändå inte såg sin partner som ett subjekt. De kan alltid hitta någon annan.

Den andra typen, de besatta, de är farligare ur det avseendet. De låser fast sig vid en viss person och vill absolut inte släppa kontrollen.

När man läser om kvinnor som blir trakasserade eller dödade av sina ex är det oftast den här typen av människor som gör det.

Alla olika typer av misshandlare kan vara dödliga men jag uppfattar de här två typerna från den sista gruppen som farligast. Om du är i ett förhållande med någon från den sista gruppen, stanna inte kvar, det blir bara värre och du kan inte förändra dem. Ta kontakt med en kvinnojour eller ta hjälp av Svenska kyrkans diakoner eller kassörskan på ICA, vem helst som du har något förtroende för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s