Vem är det som förstör vår kultur?

And you might get som kisses

Det är inte helt ovanligt att man hör att piraterna förstör kulturen och nu kan ingen bli musiker mer. Prince till exempel säger att han inte ska producera någon mer musik. Metallica är också kända för att hata internet men det verkar som om de har börjat lära sig leva med det. Samtidigt finns det flera rapporterar som visar på att det går bättre och bättre för musik- och filmindustrin.

Men jag håller med om att det finns en part som förstör vår kultur och det är de stora bolagen. Ja de ger ut en massa kultur men det stoppar och förstör mycket också. Jag tänker fokusera på musik i den här posten men mycket av det är sant för filmindustrin också.


Videon på toppen är för ovanlighets skull inte vald så slumpmässigt och orelaterat från texten som jag brukar göra. Meghan Trainor är min ettårings favorit att lyssna på efter att han har tagit en tupplur. Hennes debut album är Title. Nope, det är det inte. Hon hade gjort tre album innan dess. Sony krävde att de skulle dras in inför släppet av Title. Hennes tre tidigare album går nu inte längre att köpa och där försvann en del av vår kultur.


Ysabella Brave var en av de stora stjärnorna på Youtube runt 2006-2007. Hon sjöng mycket covers på andras låtar, mestadels äldre jazz, bra röst och rolig att titta på. 2007 fick hon ett skivkontrakt med Cordless Recordings, ett underbolag till Warner Music Group. Något gick dock fel och hennes skivkontrakt bröts 2008. Ungefär samtidigt plockades i princip alla hennes filmer ner från Youtube med hänvisning till copyright infringement. Jag misstänker att det i USA egentligen borde gå in under fair use men med tanke på hur gamla de flesta av sångerna hon gjorde covers på var musikbranschens fantasiförluster knappast stora. Jag skriver fantasi eftersom både musikbranschen och filmbranschen verkar ha en del problem med matematik. Effekten blev hur som helst att vi förlorade mer kultur. Ysabell, eller MaryAnne Ysabell som hon egentligen heter, har efter det råkat ut för mer olyckor. 2008 förlorade hon sitt jobb och blev allvarligt sjuk med kraschad ekonomi som effekt. Har man en slant man inte behöver kan man lägga den här.

Här är ett annat exempel. Universal Music Group är snabba på att plocka ner verk även om det är uppenbart att det är täkt av fair use. I det här fallet gick det automatiskt utan att någon egentligen ens tittat på det. UMG har även gjort den fina manövern att licensiera musik för att sedan sno pengarna från personens orginalvideo.

Men det är inte bara andra som de stjäl pengar från. De stjäl även från sina egna artister. Det är få musiker som kan leva på sin konst men det är knappast endast piraternas fel, som i flera undersökningar visats spendera mer på musik än genomsnittet. Nu senast i en undersökning från Australien.

Detta är heller inte någon nyhet att de gör så. Lyle Lovett har råkat ut för det med 4,6 miljoner sålda skivor och noll i inkomst från försäljningen. Courtney Love har skrivit en hel del om det också. Söker man kan man säkert hitta ännu äldre historier också.

Mer aktuellt är att svenska musikerförbundet har stämt två skivbolag för bristande ersättning. Gott så långt, klart att skivbolagen ska betala för sina avtal. Det man får minnas är att att de här pengarna måste komma från skivbolagen, inte från Spotify som redan går på knäna.

Men sen skriver de att vi behöver starkare organisationer som samlar in pengar åt musikerna. De här organisationerna är inte direkt kända för att ge pengar till artisterna. Stim tex ger sina pengar till de som är på toppen av topplistan. Dvs de kända artisterna får mer pengar och de små artisterna blir blåsta.

Man kan ju drömma om att skivbolagen ska förlora makten i framtiden, förhoppningsvis innan de hinner helt utarma vår kultur. Med upphovsrättstider på livstid plus 70 år är de dock redan på god väg. För att sätta det i relation kan man ta som exempel bä bä vita lamm. Om vi hade haft de nuvarande reglerna när Alice Tegnér skrev den texten skulle den ha varit fri att använda först för två år sedan, det vill säga 2013 eftersom hon dog 1943. Känns det helt rimligt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s