Dumhet i USA

Big bucks!. Från filmen Idiocracy
Big bucks!. Från filmen Idiocracy

Jag tänkte återgå till ämnet dumhet. Många är de som irriterar sig på dumhet och de flesta har säkert hört talas om diverse vansinniga stämningar i det stora landet i väster. Men skenet kan bedra.

Ett av de mest kända fallen gäller kaffe från McDonalds. Skulle tro att nästan alla har hört talas om det. Kvinna köper kaffe på McDonalds, sätter sig i bilen och kör iväg, spiller kaffe över sig och bränner sig. Hon stämmer sedan McDonalds och vinner miljoner på sin egen dumhet. Helt otroligt eller hur? Jepp, tills man får reda på mer om fallet. Kaffet var hett nog att att smälta frigolitmuggar, de hade blivit varnade flera gånger tidigare om att vattnet var för varm, bilen var stillastående vid tillfället och hon fick tredje gradens brännskador över 6% av kroppen. Vill man läsa mer om Stella Leibeck, som hon heter kan man läsa om fallet på Stella Awards; en avsomnad sajt dedikerad till faktiska dumma stämningar. Så detta är första typen av dumma stämningar, stämningar som bara låter dumma tills man kommer under ytan.

Nästa typ av stämningar hämtar vi också från Stella Awards. Det är idiotiska stämningar som är rent påhittade. Moderna versioner av Råttan i Pizzan, det vill säga moderna vandringssägner. Om ni inte har läst Råttan i pizzan är det rekommenderad läsning. Tror inte att någon av dem fortfarande florerar men kan vara nyttigt att läsa för att känns igen typen. Finns en del teman som brukar återkomma som till exempel att det oftast är andra eller tredjehandsuppgifter: ”En kompis till mig berättade att han kände en som….”.

Tredje typen är nog inte så vanlig men ack så intressant. 2003 stämde advokaten Stephen Joseph Oreos för deras användande av transfetter i sina kakor och ville få ett förbud mot försäljning av deras kakor till barn. Reaktionerna på stämningen verkade ha varit skiftande från de som ansåg att det var korkat och att folk fick skylla sig själva till de som tyckte att det var bra att någon belyste problemet. Till sist drog advokaten tillbaka stämningen. Han själv sa att han gjorde det för att han bara vill få publicitet angående problemet medan andra ansåg att han fick vika sig för kritiken. Nuförtiden är det nog allmänt erkänt att industriellt producerad transfett är skadligt och ger hjärtproblem men på 2003 verkar det inte ha funnits någon som pratade om det i Sverige. Ser man på Google Trends så ser ordet ta fart först 2006 och fick sin spetts 2007. Sedan dess är det många länder som har rakt av förbjudit transfetter men när det begav sig var han alltså långt före sin tid.

Typ nummer fyra kan kännas mer oförlåtlig, det är fallen då fel part, eller när det är en annan svag part, som stäms. Ta en titt på det här exemplet. Här var det en tränare som stämde sin egen spelare efter att tränaren snubblade på en slängd hjälm. Han stämde spelaren på $500 000 men sa sig själv att han trodde det var på $20 000. Andra detaljer utöver det gör att jag tror att han hade en dålig advokat. Men varför stämde han ett barn?

Till att börja med ska man tänka på hur sjukvården ser ut i USA. Kostnaden för sjukvård har till exempel stigit med 1000 procent. Samtidigt så betalar inte försäkringsbolagen hela den summan men gissa vilka som gör det? Jo de utan någon försäkring. Visst, de kan kanske förhandla ner summorna något men inte på det sättet som bolagen gör. Vad kostar det då att laga en hälsena? Jag hittade en sida från 2008 där några diskuterade saken. Något gamla siffror men som framgick av länken tidigare i stycket har priserna knappast sjunkit från 2014 när tränaren skadade sig. De som skrev räknade mellan $12 000 och $15 000. Till det får man lägga kostnaden för att leva under tiden om man inte kan jobba. Många företag har till skillnad från Sverige inga sjukdagar. Jag har inte kontrollerat det men jag misstänker att det finns en viss risk för uppsägning om man är frånvarande. Är det då så konstigt att man stämmer om alternativet är ekonomisk katastrof?

Så i sammanfattning, döm inte bara efter rubrikerna. Gräver man lite hittar man ofta mer. Jag tror inte att invånare i USA är mer dumma än andra men systemet som de lever i uppmuntrar till handlingar som på ytan kan te sig dumma. Folk gör vad de kan för att överleva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s