Effekten av okunnighet

55144897

Vad du tror att du kan kan du kanske inte och vad du tror att alla kan kan du kanske bättre än andra. Dessutom är du kanske bättre än många andra på det som du tycker att du är dålig på. Låter det konstigt?

Detta är på grund av något som kallas för Dunning-Kruger-effekten. I korthet innebär det att vi tenderar till att överskatta vår egen förmåga när det gäller saker som vi är rent ut sagt kassa på. Vi vet inte hur dåliga vi är på det eftersom vi är för dåliga för att förstå det.

På den andra sidan av skalan har vi de som är duktiga på sitt ämne. Många är väl de som har haft en lärare som håller alldeles för hög nivå på lektionerna och som nedvärderar hur svårt något egentligen är.

Men det är även det här som gör att vi blir så förvånad eller irriterade på att folk inte förstår bättre när de gör något vi tycker är så otroligt uppenbart. Egentligen tycker jag att det är lite konstigt att de här två fenomenen klumpas ihop till en ”effekt” eftersom det ena appliceras på omvärlden och det anda appliceras på sig själv.

Jag tror dock att den här teorin kan användas även på andra områden. Det handlar om vad vi tror om oss själva och vad vi förväntar oss av andra. I stort sett tror vi att folk är som vi själva. Vi förväntar oss att andra tänker på liknande sätt som vi själva gör. När de agerar på vad vi anser är ett felaktigt sätt, kanske på grund av okunskap, överraskar det oss.

Dit mina tankar sedan leder är hur är det med moral? Om jag är en moralisk god person, hur man nu definierar det, hur kommer jag att uppfatta andra? Om man då utgår från Dunning-Kruger-effekten och ser moral som en färdighet skulle en moralisk person uppfatta andra som mer moraliska än vad de kanske faktiskt är. Samtidigt riskerar hen att uppfatta sig själv som mindre moralisk. På andra sidan myntet har vi de omoraliska eller, för att säga det på ett annat sätt, de som är dåliga på moral. Vad borde vi kunna förvänta oss av dem? Framförallt är de fullständigt omedvetna om att de är omoraliska, de tror förmodligen antingen att de är precis som alla andra eller till och med att de är ännu godare än andra. De är även helt oförmögna att känna igen att någon annan är ”god”.

Så vilken grupp tillhör du? De som tror att de är goda trotts att de inte är det eller de som precis vet hur goda de är?

Image taken from Meme generator

Annonser

2 reaktioner på ”Effekten av okunnighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s